Pösö

SP SC Kisuicat’s Eye-of-the-Tiger DSM, CFA CH. EXO n 24 – ruskea täplikäs exotic uros, s 15.6.2016.

Pösö – rakas Pösilö 💖 

Pösö muutti meille KisuiCat kissalasta syyskuussa 2016.  

Tutustuin Alinaan ja Jaroon (www.kisui.fi) ollessani vasta toisessa kissanäyttelyssäni Mooseksen kanssa marraskuussa 2014. Heillä oli mukanaan aivan ihana persialaistyttönen Jossu (FI*KiSui All or Nothing, Pösön äiti), joka jäi suloisuudellaan mieleeni. Sen jälkeen tuli aktiivisesti seurattua tuomarin pöydillä myös PER/EXO kissoja. Haave exotic-pennusta jäi kutkuttamaan. Kun Alina kutsui minut katsomaan heille syntyneitä exotic-vauvoja kesällä 2016, arvasin kyllä jo lähtiessä, että kyllä sieltä minulle kissanpoikanen muuttaa. 

Pösö on ihana ”pikku-ukko” ja meidän perheen näyttelytähti. Se on tähän mennessä saavuttanut 16 kertaa Best in Show tuloksen, ja sai myös hienon tittelin ”Distinguished Show Merit” kesällä 2019, ekan ja vikan BISin välissä vain 2 vuotta ja 6 päivää. (DSM:ään tarvitaan 10 x BIS, joista ekan ja vikan välissä pitää olla vähintään 2 vuotta ja 1 päivä 😉)


Exoticit ja persialaiset kuuluvat kallon anatomian perusteella brakykefaalisten eli lyhytkuonoisten rotujen ryhmään. Koirapuolella brakygefaliaan liitetään erityisesti hengitysvaikeudet. Oma kokemukseni on, että hengitysongelmien sijaan brakygefaalisten kissarotujen heikko kohta on kuitenkin suuret avoimet silmät.

Pösö tuli minulle kun opiskelin eläintenhoitoalaa ja rotuvalinta luonnollisesti mietitytti. Olin hyvin tietoinen brakykefaalisten koirarotujen ongelmista, ja miten jalostusvalintojen tekeminen pelkästään ulkonäön perusteella aiheuttaa näille roduille vakavia terveyshaittoja. Olin kuitenkin ihastunut exotic rodun luonteeseen ja olemukseen jo paljon aiemmin, joten päätin tietoisesti ottaa itselleni lyhytkuonoisen kissan, jotta tiedän sitten omakohtaisesta kokemuksesta paremmin mistä puhun.

Toivoisinkin, että eläinten terveydenhuoltoalalla kiinnitettäisiin enemmän huomiota brakykissojen silmäongelmiin. Brakykoirilla esiintyviä hengitysongelmia kissoilla ei oman kokemukseni mukaan esiinny ainakaan samassa mittakaavassa.